Nederlands Mijnmuseum

2022-05-18 13:31:00

1 mei is de nieuwe locatie van het Nederlands Mijnmuseum geopend. In een monumentaal warenhuis ontdek je het kleurrijke mijnverleden van Nederland. Om het prachtige museum ook voor buitenlandse toeristen toegankelijk te maken, is Duo ingeschakeld en hebben wij de nodige Engelse vertalingen voor het museum verzorgd.

Engelse vertalingen voor de museumteksten

Om toeristen de beste beleving te geven hebben we onder andere de teksten die bij de bezienswaardigheden in het museum te zien zijn naar het Engels vertaald. Daarnaast hebben we de teksten in animaties, audioteksten en de vragen en antwoorden van een quiz vertaald. Kortom, alle teksten die voor een bezoeker belangrijk zijn om deze interessante geschiedenis te begrijpen en er een mooi museumbezoek van te maken.

Uitdagingen door terminologie

Tijdens het vertalen kwamen we een aantal vertaaluitdagingen tegen. In de mijnindustrie wordt een eigen terminologie gebruikt en dit kan voor de vertaler nog wel eens een uitdaging zijn. Woorden zoals steenhouwer, kolenhouwer, gaaskap (onderdeel van een veiligheidslamp) en Marsaut-mantel (beschermplaat in een veiligheidslamp) zijn voorbeelden van specifieke woorden die in de mijnindustrie gebruikt worden.

Daarnaast wordt het dialect uit de regio gebruikt. Er komen regelmatig lokale woorden en benamingen in de teksten voor. Zo werd het woord koempels vroeger gebruikt als term voor mijnwerkers, terwijl tegenwoordig de supporters van Roda JC zo worden genoemd. Onze vertalers zorgen ervoor dat voor deze terminologie de correcte vertaling wordt gevonden, waar nodig met toelichting, zodat ook de buitenlandse bezoeker alles goed begrijpt.

Historische feiten moeten kloppen

Natuurlijk moeten ook alle historische feiten in de vertaling kloppen. Bij het vertalen letten we goed op de details en we hebben regelmatig vragen aan de klant gesteld. Zo weten we zeker dat de vertaalde teksten de juiste informatie bevatten.

We feliciteren het Nederlands Mijnmuseum met de opening van hun museum op de nieuwe locatie, en bedanken hen voor de fijne samenwerking en de mooie opdracht!