woord van de maand december: kliekjes (12-2022)

2022-12-01 15:00:54

De feestdagen staan weer voor de deur en dat betekent gezellig samenzijn met familie en vrienden, cadeautjes onder de boom en lekker lang tafelen. Waar de een ervoor kiest om een uitgebreid vijfgangendiner op tafel te toveren, gaat de ander voor de iets makkelijker optie en haalt het traditionele gourmetstel weer tevoorschijn. Hoe ingewikkeld of simpel je het ook maakt, de kans is groot dat je ook dit jaar weer veel te veel eten inslaat. En zo komen we bij ons woord van de maand, want wat doe jij met deze kliekjes? Weggooien of toch nog opeten?

Geen verspilling

Het woord ‘kliek’ komt waarschijnlijk van ‘clacke’ (een klad of vlek). Vroeger werden vieze voedselresten kliek genoemd, maar tegenwoordig heeft het woord kliekjes deze negatieve bijklank niet meer. Integendeel, het internet staat zelfs vol met de heerlijkste kliekjesrecepten. En in deze tijden waarin we ons steeds meer bewust zijn van al het voedsel dat wordt weggegooid, zijn vooral de feestdagen het ideale moment om voedselverspilling tegen te gaan. Iedereen kan namelijk zijn steentje al bijdragen door bijvoorbeeld een boodschappenlijstje te maken en niet meer te kopen dan je nodig hebt voor het aantal mensen waarvoor je kookt. Mocht je nou onverhoopt toch weer te veel hebben gemaakt, dan is er een eenvoudige oplossing: kliekjesdag!

Derde kerstdag = kliekjesdag!

Inmiddels is derde kerstdag een begrip geworden. Waar eerste en tweede kerstdag gereserveerd zijn voor (schoon)familie, vieren we derde kerstdag vaak met vrienden. Wij vinden dit de ideale dag om alle kliekjes van de dagen ervoor op te maken. Dus onze tip: nodig al je vrienden uit, laat iedereen zijn kliekjes meenemen en maak er samen een heerlijk feestmaal van. Zo zet je snel een gevarieerde maaltijd op tafel en doe je ook nog eens iets goeds voor het milieu. Eet smakelijk!