woord van de maand: hittestress (08/2021)

2021-07-30 11:19:00

Het gezegde luidt ‘na regen komt zonneschijn’. Juli stond vooral in het teken van hevige regenval en in sommige delen van het land zelfs overstromingen. Het klimaat verandert duidelijk; niet alleen krijgen we steeds meer te maken met stormachtige taferelen, bij een zomer horen ook de zonovergoten dagen met stijgende temperaturen. Deze gaan steeds vaker gepaard met hittegolven. Ook daar zit niet iedereen op te wachten. Denk aan de gevolgen van extreme hitte, die een aanslag plegen op het lichaam waarbij zowel mens als dier de warmte niet kwijt kan – een fenomeen dat ook wel bekend staat als hittestress.           

Iedereen herkent het moment wel waarop je wakker ligt in bed en maar niet in slaap valt tijdens warme nachten. Maar wanneer hittebelasting overgaat in hittestress kan dat ook lichamelijke gevolgen hebben die leiden tot fenomenen als warmte-uitslag, hittekramp, hitte-uitputting en/of hitteberoerte – niet zo fijn dus. Het is echter niet alleen de mens die te lijden heeft onder de toenemende warmte. Vanaf 22 graden Celsius kan het vee al last ondervinden van de hittestress. Dit vertaalt zich in een verminderde voeropname, wat vervolgens kan leiden tot een verminderde productie.Een belangrijke troef in het verminderen van de hittestress is het inzetten van groen. Dit geldt niet alleen voor de dieren, die kunnen genieten van de schaduw van de bomen, maar ook voor de stad, die in warme tijden ook wel gezien wordt als een hitte-eiland. Niet alleen werkt groen in de stad verkoelend, daarnaast is het ook goed voor waterafvoer bij extreme wateroverlast. Win win!

Wij bij Duo vinden dat het intussen genoeg geregend heeft. Als het aan ons ligt, mag de zon weer gaan schijnen.Benieuwd wat augustus in petto heeft voor ons! Geniet van de zomer J