woord van de maand november: kangoeroewoning (11-2022)

2022-10-28 13:21:00

In Nederland is het woningtekort nog steeds groot. Door dit tekort, maar ook door vergrijzing en veranderingen in de zorg zie je dat families van twee of zelfs drie generaties steeds vaker besluiten één woning te delen. Vroeger was dit eigenlijk al normaal; lekker gezellig bij elkaar. Opa, oma, ouders en de (klein)kinderen.

Privacy matters

Maar tegenwoordig hebben we steeds meer behoefte aan privacy. Vandaar het principe van de kangoeroewoning. Dit type woning wordt ook wel tandemwoning of meergeneratiewoning genoemd. Of – en wat ons betreft natuurlijk de leukste naam – duowoning!

Het concept van een kangoeroewoning is overgewaaid uit Scandinavië en is gebaseerd op het beeld van een moederkangoeroe met een jong in haar buidel. Bij een kangoeroewoning gaat het om twee zelfstandige wooneenheden onder hetzelfde dak, met een aparte voordeur en een verbinding via een afsluitbare binnendeur.

Multigenerationeel samenwerken

Kangoeroewoningen zijn ideaal om voordeel te halen uit meerdere generaties in één huis. Grootouders kunnen namelijk terugvallen op mantelzorg door hun kinderen (en eventueel kleinkinderen), terwijl zij op hun beurt kunnen oppassen op de kleinkinderen of mee kunnen helpen met klusjes in het huishouden.

En wees gerust, het gaat uiteindelijk om twee verschillende woningen, dus je zit niet letterlijk met je schoonmoeder onder één dak!