woord van de maand oktober: herfstdraden (10-2022)

2022-10-03 09:16:21

Het laatste kwartaal van het jaar is weer begonnen en dat betekent dat er ook een nieuw seizoen is aangebroken. De herfst: het seizoen van regen, wind en met bladeren gevulde straten. Maar natuurlijk ook van boswandelingen. En mocht je dan op een herfstige dag door het bos wandelen dan is de kans groot dat je een grote hoeveelheid herfstdraden tegenkomt.

Spinnentijd

Als je bang bent voor spinnen, wees dan voorbereid. Want spinnen zijn onlosmakelijk verbonden met herfstdraad. En dan in het bijzonder de hangmatspin, een kleine, lichte spinnensoort. Zo klein en licht dat het lijkt alsof hij vliegt, maar dan zonder vleugels!

Uit het broedsel van een hangmatspin komen vaak honderden jonge spinnetjes die zich allemaal willen verplaatsen. Hiervoor spint de hangmatspin het herfstdraad; een lang en dun spinnendraad dat meewaait met de wind. De hangmatspin kan hierdoor grote afstanden afleggen. Dankzij de opstijgende warme lucht kan deze spin zelfs kilometers hoog de lucht in geblazen worden!

Aandachtige blik op het web

De symmetrische, ronde webben van de kruisspin herken je vast wel, maar de kunstzinnige webben van de hangmatspin misschien niet. Dit web lijkt daadwerkelijk op een hangmat met bovenin draden in de vorm van een piramide.

Insecten vliegen tegen deze draden aan, landen vervolgens in het hangmatje en kunnen hier niet meer uit. De hangmatspin hoeft dus alleen maar geduldig te wachten om aan zijn voedsel te komen. Het is natuurlijk logisch dat deze spin na zo’n lange tocht door de lucht geen zin meer heeft om actief te jagen.

Dus loop je deze maand nog eens door het bos, kijk dan eens goed op en tussen alle planten. Wie weet zie je daar tussen de herfstdraden wel zo’n mooie hangmatspin, die waarschijnlijk van kilometers ver is ‘gevlogen’!