woord van de maand: paeonia officinalis (06/2021)

2021-06-03 14:49:00

Yes, eindelijk is het zo ver! We hebben er even op moeten wachten, maar de lente bruist in onze straten – de zon schijnt en met hernieuwde energie begeven we ons weer buitenshuis. Terrassen stromen langzaam weer vol, de zomerjurkjes kunnen weer aan en tuinen staan in volle bloei! Ook de bloeitijd van de o zo geliefde pioenrozen is weer aangebroken. Instagram walls stromen vol met stijlvolle pastelkleuren en deze prachtige bloemen ontbreken dan ook niet in het alom bekende bruidsboeket en huwelijksdecoraties op lentebruiloften. Niet voor niets staan deze bloemen symbool voor een goed huwelijk, echte liefde en geluk. Romantiek alom!

Het aanzien van de pioenroos reikt echter veel verder dan dat en dat brengt ons weer terug naar de Latijnse benaming van deze bloem: de paeonia officinalis vindt zijn oorsprong in de Antieke Oudheid waar Paeon, als geneesheer van de Griekse Goden, Pluto, na een gewaagd duel met Hercules, door middel van een bloem genas van zijn wonden. De bloem noemde hij paeonia. De term officinalis wordt toegedicht aan alle planten die een belangrijk aandeel hebben in de geneeskunst en betekent zoveel als heilzaam of tenminste als zodanig beschouwd.

Ook later, in de Middeleeuwen, werd de medicinale uitwerking van de paeonia officinalis onderschreven, zo zou de pioenroos niet alleen helpen tegen nachtmerries maar ook tegen allerhande ziektes zoals epilepsie. Deze krachten werden zo op waarde geschat, dat de specht als speciale beschermer van de bloem werd aangewezen. Wie het ook maar waagde de bloem te plukken, riskeerde een aanval van de specht die je ogen er uit zou komen pikken.

Vandaag hoeven wij een aanval van de specht niet langer te vrezen en genieten wij vooral van de mooie kleuren en fijne geuren van deze bloem. Wij bij Duo zouden zeggen hop, snel naar de bloemist! Of wie weet kan jij een leuk boeketje plukken in eigen tuin? Maar hé… kijk voor de zekerheid toch maar even uit voor de specht! J