Je herkent het vast wel. Je bent ’s ochtends vroeg koffie aan het zetten en wanneer je het gordijn van het keukenraam opendoet, glimt het oranje lentezonnetje je al tegemoet. Je weet het zeker: dit gaat een mooie dag worden! Even later trek je vol goede moed de voordeur open en… het is ijskoud óf het is toch ineens hard gaan regenen. Het wordt weer lente! We trakteren je deze maand daarom op het IJslandse woord gluggaveður: ‘raamweer’.
Hygge, Fika, Lagom, Gluggaveður
Scandinavische termen als hygge, fika en lagom heb je vast al gehoord, maar kende je gluggaveður (gloek-a-vee-der) al? Weer dat mooi is om te zien, maar minder fijn is als je buiten bent. Een sneeuwstorm of onweersbui is bijvoorbeeld mooi als je binnen bent, maar als je er doorheen moet lopen is het iets minder leuk. Weer waarbij je maar beter binnen kunt blijven, dus. Bij gluggaveður ga je nog een stapje verder dan dat: je steekt de openhaard aan en pakt er een deken en een boek bij, en je gaat uren bij het raam zitten.
Je kunt je voorstellen dat een dergelijk woord zijn oorsprong vindt in een land als IJsland, waar het klimaat met zijn lange winters, koude temperaturen en weinig daglicht vaak om gluggaveður vraagt. Het woord is opgebouwd uit de woorden gluggi (raam) en veður (weer). De ‘ð’ (‘eth’ genoemd) wordt alleen gebruikt in het Oudengels en het modern IJslands en Faeröers.
Je nieuwe excuus
De volgende keer dat iemand in zulk soort weer vraagt of je meegaat naar buiten, gooi jij je nieuwe IJslandse filosofie er gewoon in. ‘Leuk dat je het vraagt! Ken jij het begrip gluggaveður trouwens al? Een héél interessant concept. Ga anders even zitten, dan vertel ik je erover. Hier heb je een deken. Thee?’