Blog

Woord van de maand december: mimoso

Je hebt nog drie weken om je er mentaal op voor te bereiden. Je oma, (oud)tante, moeder, vriend of vriendin die je, zodra je één voet hebt binnengezet bij jullie kerstdiner, nog net niet tegen de grond werkt en je overlaadt met knuffels en natte kussen. Of misschien weet je het nog van vroeger: jij die in je beste kerstkleren de kamer in kwam, en dat ene familielid dat direct in je wangen begon te knijpen of de hond van je oom en tante die je direct besprong. Weg mooie gekamde haartjes!

In Spanje hebben ze er een mooi woord voor bedacht: mimoso. Een knuffelig iemand, die graag affectie toont en graag aandacht geeft én krijgt. Voor de brunchfanaten onder ons: mimoso, niet mimosa. Al kan jíj die waarschijnlijk best gebruiken en kan je die maar beter weghouden bij de knuffelaar. Daar wordt het alleen maar erger van.

Het ultieme kerstgevoel?

En toegegeven: dat kerstdiner met foute kersttruien, lampjes en kaarsen, de zoveelste kerstfilm op de achtergrond en het jaarlijks terugkerende bordspel, dat meer plakband dan bord is, het maakt ons ook knuffelig. It’s the season to be jolly! Maar hoe komt dat nou? Hoe kan het dat de ene persoon spontaan begint te kwijlen als de eerste ballen in de schappen liggen, en dat de andere alle woorden waar ‘kerst’ voor staat het liefst uit ons aller vocabulaire zou willen schrappen?

De meeste mensen associëren kerst met positieve gevoelens van vroeger. De magische lampjes, de gigantische kerstboom, kijken naar de sneeuw buiten. Schaatsen, en daarna een hele, hele grote mok warme chocolademelk met slagroom. En dan hebben we het nog niet eens over Sinterklaas of het wakker gemaakt worden (of wakker mogen blijven!) voor het vuurwerk met Oudjaar. Zien we iets wat hiermee te maken heeft? Direct gelukkig, tijd om te knuffelen! En zijn die herinneringen van vroeger negatief? Je begrijpt ‘m.

Kerst draait om samen zijn, aan een ander denken en stil staan bij wat er nu écht belangrijk is. Die mimoso in jouw familie of vriendengroep, of de kat of hond die je aandacht zo ontzettend graag wil, die vindt jou dus gewoon heel belangrijk.

Weemoed en wanggeknijp

De feestdagen zijn natuurlijk ook een punt waarop we massaal terugkijken op het afgelopen jaar en net wat extra terugdenken aan diegenen die we met de Kerstdagen niet meer bij ons hebben. En dan ga je al dat wanggeknijp en gekus toch missen. Geef die mimoso dit jaar dus een flinke knuffel terug.

Namens het team van Duo wensen we je hele fijne feestdagen!

Deel dit bericht. Kies je platform!

Recente berichten