Blog

Woord van de maand november: koukleumen

Verkleumen. Blauwbekken. Vernikkelen. We kennen allemaal wel iemand die het áltijd koud heeft, die begin september al met een trui aan op kantoor aankomt want “het begint toch best frisjes te worden!” Iemand die steevast sokken voor sinterklaas, kerst en z’n verjaardag krijgt, tot mei in z’n thermokleding rondloopt, drie paar snuggies naast de bank heeft liggen – en die het liefst ook mee naar kantoor zou nemen.

Het woord wat er misschien nog het dichtstbij in de buurt komt is het Spaanse friolero: iemand die nogal gevoelig is voor koud weer en koude temperaturen. We hebben het over de koukleum!

Oplaadbare voetzolen voor chilly Willies

Je zou verwachten dat het woord koukleumen goed vertaalbaar zou zijn: er zijn immers veel plekken op de wereld waar het een stuk kouder is dan in Nederland. Buiten de friolero zijn er echter geen letterlijke vertalingen. Google geeft shivery person, cold person en chilly Willy ook als optie, maar dat dekt de lading natuurlijk niet helemaal en het klinkt lang niet zo dramatisch.

Zet je tv aan of maak een rondje langs je favoriete grote webshops en de verwarmde dekens worden je om de oren gegooid. Voor de chilly willies onder ons zijn er tegenwoordig zelfs verwarmde kussens (voor op de bank én op het terras), sloffen die je in de magnetron kan doen en zelfs oplaadbare voetzolen. Ideaal voor de doorgewinterde koukleum. Maar hoe kan het dat je ene collega met drie sjaals en een kop gloeiendhete thee nog steeds met een rode neus zit te bibberen en je andere collega elke ochtend vrolijk met een T-shirtje aan achter z’n pc zit?

Genetisch bepaald, groente en 3 minuten in de vriezer

De kerntemperatuur van het lichaam is bij iedereen zo’n 37 graden. Het verschil tussen een koukleum en een straalkachel zit ‘m dan ook in de temperatuurhuishouding, die wél per persoon verschilt. Dit is van allerlei factoren afhankelijk, zoals voeding, stress, slaapritme, maar ook leeftijd en geslacht. Onderzoek wijst uit dat zo’n 10% van de bevolking een echte koukleum is én dat koukleum-zijn genetisch is!

Een paar tips dan. Alcohol werkt averechts, net als een warme douche… En wist je dat er groente en kruiden met een verwarmend effect zijn? Denk aan pompoen, venkel, boerenkool, zoete aardappel, pastinaak, kurkuma, kaneel en nootmuskaat. En mocht je hiernaar op zoek gaan tijdens je volgende bezoek aan je supermarkt, dan kun je een van de medewerkers gelijk vragen of je de koelcel even mag zien. Drie minuten in een vriezer staan schijnt namelijk ook te helpen.

Wie durft? Wij wiebelen liever nog wat extra met onze tenen…

Deel dit bericht. Kies je platform!

Recente berichten