Blog

Woord van de maand april: jayus

Je kent de losse veter vast nog wel of je hebt je koffie ooit met zout in plaats van suiker gekregen. Afgelopen zaterdag was het weer 1 april. Basisschoolkinderen en collega’s met een dubieus gevoel voor humor zijn niet de enige fans van deze dag: de media kan er ook wat van. Herinner je je de volautomatische kinderopvang van een bekend pretpark, het betaalverzoek per postduif of de boxershort die binnenstebuiten nog een extra dag meeging nog?

Dacht je dat déze grappen slecht waren, dan hebben we deze maand wat leuks voor je. In Indonesië hebben ze namelijk een woord voor de ultieme slechte grap: ‘jayus’. We vertellen je er graag meer over.

Niet leuk, toch grappig

Ik sprak laatst een stratenmaker, die kwam niet uit zijn woorden. Bleek dat hij geen klinkers meer had.

Ik zocht een plek om mijn geld te investeren. Ik dacht ik koop maar wat huizen, dat is vastgoed.

Wat heeft iemand die graag geld van zijn rekening haalt? Een pinpassie.

Het liefst vertelt met een stalen gezicht, terwijl de ene na de andere flauwe grap afgevuurd wordt. Toegegeven, het zijn niet de beste grappen… maar toch zijn ze leuk. Dat is precies wat ‘jayus’ is: een grap die zo slecht is of zo slecht wordt verteld, dat je er toch om moet lachen. Je kent ongetwijfeld iemand die deze grappen tot zijn specialiteit heeft gemaakt. Amerikaanse vaders hebben er zelfs een populair concept van gemaakt: de ‘dad jokes’.

Poisson d’avril

Welke lolbroek heeft 1 april bedacht? Er zijn veel theorieën over de oorsprong, maar helaas is geen enkele bewezen. Denk aan de inname van Den Briel in 1572 (‘op 1 april verloor Alva zijn bril’) of de invoer van de Gregoriaanse kalender in 1582, waarbij nieuwjaarsdag van 1 april naar 1 januari werd verplaatst.

Opvallend, omdat de eerste vermelding van de 1 aprilgrap stamt uit een Frans gedicht uit 1508. Hierin werd de term ‘poisson d’avril’ (de vis van april) geïntroduceerd, die nu nog steeds gebruikt wordt. Franse kinderen maken op 1 april een vis van papier en plakken deze stiekem op iemands rug. De goudvis wordt tot op de dag van vandaag als een soort mascotte gezien.

Dus jij kunt vast gaan broeden op je grap voor volgend jaar. Zullen we afspreken dat je de goudvis met rust laat?

Deel dit bericht. Kies je platform!

Recente berichten