woord van de maand januari: energietoerisme (01-2023)

2023-01-02 09:36:40

We trappen het nieuwe jaar weer af met ons traditionele woord van de maand. Deze keer hebben we gekozen voor een woord dat alles te maken heeft met de huidige energiecrisis. We hebben er helaas bijna allemaal last van: de energieprijzen die de pan uit rijzen, waardoor we op zoek moeten gaan naar creatieve manieren om de kosten te drukken. Een van die oplossingen is het energietoerisme. Wij vertellen je er meer over.

Spanje als warm toevluchtsoord

Energietoeristen zijn mensen die de energierekening in eigen land ontvluchten. Hoe zit dat precies? Landen als Spanje en Portugal zijn veel minder afhankelijk van Russisch gas omdat ze nauwelijks zijn aangesloten op het Europese gasnetwerk. Hierdoor zijn de energieprijzen in deze landen veel lager dan bij ons. Velen hebben de rekensom al gemaakt en zijn tot de conclusie gekomen dat het goedkoper is om bijvoorbeeld aan een Spaanse Costa te overwinteren dan thuis de stookkosten te zien oplopen. Het energietoerisme is booming en het is dus ook niet gek dat het op de derde plaats eindigde bij de Woord van het Jaar-verkiezing 2022!

Telewerkers en pensionado’s

Maar deze kostenbesparende optie is natuurlijk niet voor iedereen weggelegd. De meesten van ons worden verwacht op het werk of hebben andere verplichtingen, waardoor we niet zomaar even een maandje ertussenuit kunnen knijpen. Vooral telewerkers en pensionado’s kunnen profiteren van een winter in de zon. En laten wij nou net in een branche actief zijn waar werken op afstand perfect mogelijk is. Dus heb jij de keuze al gemaakt? Op naar het zuiden of trek je toch maar een extra dikke trui aan?