woord van de maand september: flierefluiter (09-2022)

2022-08-31 10:43:00

Flierefluiten, lummelen, lanterfanten, slampampen en luilakken. Allemaal prachtige woorden voor het omschrijven van iemand die niks nuttigs doet. Het woord flierefluiter is het woord van de maand september, want wij vinden dat een beetje flierefluiten bij het leven hoort!

Fluiten van vlier

Het woord flierefluiten komt waarschijnlijk van het woord vlierfluiten. Van een takje van de vlier kan je eenvoudig een fluitje maken en een vlierfluitje is een leuk instrument om je mee te vermaken. Het vlierfluiten is een leuke maar niet per se een productieve activiteit. Komt daar de negatieve betekenis van flierefluiten dan vandaan?

Van negatief naar positief

Want een flierefluiter is volgens het woordenboek hetzelfde als een losbol, een lichtzinnig en oppervlakkig mens. Een flierefluiter is iemand die zorgeloos door het leven gaat, zich nergens druk om maakt en werkschuw is.

Wij vinden deze betekenis niet terecht, want wij zijn van mening dat het woord flierefluiter veel te vrolijk klinkt. Een flierefluiter mag dan iemand zijn die niks productiefs doet, maar soms is dat helemaal geen slecht idee.

Laten we af en toe flierefluiten

Tegenwoordig richten we ons namelijk allemaal op productiviteit. Op werk zitten onze agenda’s vol en willen we zo goed mogelijk presteren. In onze vrije tijd willen we naar de kroeg met vrienden, naar zoveel mogelijk festivals en op familiebezoek, maar we willen ook een gezonde levensstijl, mooie reizen maken én we moeten natuurlijk altijd bereikbaar zijn.

Al die doelen en activiteiten zijn mooi, maar ze brengen ook drukte, stress en onrust met zich mee. Altijd aanstaan en dingen willen en moeten is niet altijd goed. Laten we daarom allemaal iets meer flierefluiten en het wat rustiger aan doen. Misschien is het juist wel een goed streven om flierefluitend door het leven te gaan!