Het klinkt bijna als iets wat Freek Vonk enthousiast zou uitroepen, verstopt in een struik naast een moestuin of achter een boom bij een supermarkt.
“Wauw, kijk! De biogondiër! Dit bourgondische wezen wordt steeds vaker gesignaleerd in de buurt van biologische producten in de plaatselijke supermarkt of in de eigen moestuin. Hij weet dat ‘bio’ zóveel meer is dan sla en komkommer!” En alle sla-grappen op een stokje, we kunnen allemaal best iets van hem leren. We vertellen je deze maand meer over de biogondiër.
De milieubewuste levensgenieter
De bourgondiër van de duurzaamheid. Iemand die biologische producten koopt en daarmee de heerlijkste, meest uitgebreide maaltijden kookt. Je favoriete lasagne, maar dan biologisch tot op de bechamelsaus. Je grasgevoerde chipolata’s met iets minder schuldgevoel. Gezond(er) genieten dus. In Duitsland en Frankrijk geven ze ons Nederlanders nog steeds het nakijken wat betreft biologische voedsel. En de Denen, die doen het al helemaal goed.
In 2019 kwam het woord al overwaaien. Niet vanuit Duitsland, Frankrijk of Denemarken, maar vanuit onze zuiderburen. Dat bord stoofvlees met Vlaamse friet, de witlofrolletjes met kaas en hesp en de vol-au-vent worden ineens nóg lekkerder als het met gezonde en biologische producten gemaakt wordt, aldus de radio- en reclamespotjes. Vast geen straf om zelf de proef eens op de som te nemen met die Vlaamse keuken…
De opkomst van biologische producten
Duurzaamheid, milieubewustheid, biodiversiteit: het worden steeds grotere maatschappelijke thema’s. We hebben ook steeds meer oog voor het feit dat blauwe bessen en peultjes uit Zimbabwe en een ananas uit Costa Rica toch niet helemaal aan onze duurzaamheidsidealen voldoen. En het plastic waarin ze zitten, daar hebben we het dan maar niet over.
Het biologische aanbod in de standaardsupermarkt is ook veel en veel groter geworden. Het is daardoor ook veel makkelijker geworden voor ons consumenten om voor de biologische versie van de kipdijfilet te kiezen als deze tóch naast de ‘gewone’ kipdijfilet ligt. Als de portemonnee het toelaat tenminste, want biologische producten kunnen af en toe nog best prijzig zijn. Maar het worden van een biogondiër, dat wordt ons toch steeds makkelijker gemaakt.
En het gerecht wat je ’s avonds met je bio-kipdij gaat maken? Dat eet je met nóg meer smaak op.