Wie denkt aan de lente, denkt ongetwijfeld aan het groeien en bloeien van alles in de natuur. Ook al is het nog niet écht lekker weer, de zon laat zich steeds vaker even zien. De lente wordt op veel verschillende manieren gevierd in de wereld. Je kent het kleurrijke Holifeest in Noord-India vast wel, maar heb je bijvoorbeeld ook al eens gehoord van het Bosnische Cimburaijda, oftewel het ‘festival van het roerei’, en de Britse Cooper’s Hill Cheese-Rolling and Wake?
Allemaal het opzoeken waard, maar niet de focus van deze maand. We nemen je namelijk graag mee naar Japan, waar ze de traditie van hanami (花見) hebben.
Veel meer dan bloemen kijken
Je kent het beeld vast uit Japanse kunst en cultuur: de kersenbloesem. Deze bomen, die ze in Japan sakura noemen, bloeien maar een paar dagen per jaar. Het seizoen loopt van ongeveer eind maart tot eind april. De geografische locatie en het klimaat is daarbij van groot belang. In totaal zijn de bloesems op zo’n 1.000 plekken door heel Japan te bewonderen.
Het bloeien van de sakura is zó belangrijk in Japan, dat het bloeivooruitzicht nauwlettend in de gaten wordt gehouden door het Japans Meteorologisch Instituut. Hanami draait om samenzijn en het samen bekijken van de bloesem. Je ziet in deze tijd dus veel groepjes vrienden, familie of collega’s die met een kleedje en wat eten en drinken onder de bomen gaan zitten. ’s Avonds gaan de lantaarns in de bomen aan, wat het beeld nog spectaculairder maakt.
Eeuwenoude traditie met boeddhistische oorsprong
Als je naar de letterlijke betekenis van hanami kijkt (‘bloemen kijken’), lijkt het iets heel simpels. De daadwerkelijke betekenis gaat echter een stuk dieper. De traditie van hanami stamt uit de Naraperiode (710-794), toen ook het boeddhisme opbloeide. Tijdens deze periode draaide de traditie nog om meerdere soorten bloesembomen. Vanaf de Heianperiode (794-1185) richtte de traditie zich alleen nog maar op de sakura.
De kersenbloesem is geen lang leven beschoren. Hanami symboliseert daarom een nieuw begin, maar ook (het accepteren van) de tijdelijkheid van het leven en sterfelijkheid. De bloei van de bloesem is mooi, maar kort: net als het leven. Deze filosofie heeft veel kunst, literatuur, poëzie en liedteksten geïnspireerd.
Laat hanami je deze maand dus inspireren om extra te genieten van de schoonheid van de lente, de natuur en het leven, en sta er af en toe even bij stil. Ga op zoek naar jouw eigen hanami-momentje en maak er iets bijzonders van!