Blog

Woord van de maand juni: goedkopestoelenmaatschappij

Je komt in juni bijna niet meer onder deze vraag uit: waar gaat de zomervakantie dit jaar heen? Terwijl de ene collega zich nog steeds beklaagd over de Franse familiecamping waar ze vorig jaar per ongeluk en zonder kinderen op terechtkwam, is de andere collega zijn vakantie naar Italië, midden in het hoogseizoen en mét kinderen, al maanden als een militaire operatie aan het plannen. En dan is er ook altijd die collega die op het laatste moment – in de auto, op de A2 – besluit waar de reis dit jaar eens naartoe gaat.

Na het kiezen van de bestemming sta je voor de volgende keuze. Auto? Bus? Trein? Vliegtuig? Als je niet vatbaar bent voor vliegschaamte, dan kom je misschien op het laatste uit. Dan ben je vast al eens in aanraking gekomen met het woord van deze maand: de goedkopestoelenmaatschappij.

Sandwiches en duurzaamheid

Wie zijn vlucht plant, gaat waarschijnlijk als eerst op zoek naar de beste deal. Hoe kom je het goedkoopst van A naar B? Als je je flesje water, kop koffie en snack ook best ergens anders wilt halen en je best een tijdje niet al te comfortabel wilt zitten om op dure vliegtickets te besparen, ben je ongetwijfeld al eens op de websites van een van deze prijsvechters terecht gekomen.

Met deze goedkopestoelenmaatschappijen, lagekostenluchtvaartmaatschappijen, budgetmaatschappijen of hoe je ze ook wilt noemen, ben je vaak al voor een paar tientjes onderweg naar Europa’s populairste bestemmingen. Tuurlijk, je komt waarschijnlijk wel op een uur afstand van je daadwerkelijke bestemming aan, je kan zomaar om 3 uur ’s nachts op het vliegveld moeten zijn, je benen moet je zorgvuldig in je nek vouwen en je zal je halve vakantiegarderobe aan moeten trekken om je niet blauw te betalen aan bagagekosten, maar dat moet je voor zo’n laag bedrag en korte vlucht maar op de koop toe nemen.

Vliegen met zo’n goedkopestoelenmaatschappij heeft natuurlijk zijn voor- en nadelen. Duurzaam is het in ieder geval niet. Maar of het iets voor je is, of juist helemaal niet, dat is natuurlijk aan jou. De meeste bestemmingen van deze maatschappijen zijn met de trein of auto overigens vaak ook prima te bereiken. In dat geval kun je zelfs meer meenemen dan de sandwiches en het blikje fris die je bij een luxere maatschappij zou krijgen! En ben je een sportief type, dan kun je zelfs nog kijken of je er op de fiets naartoe kunt.

(On)bewuste keuze?

Wat je ook van deze luchtvaartmaatschappijen en manier van vliegen vindt en wat je keuzes en overwegingen hierin ook zijn, je hebt er in ieder geval een nieuw woord bij dat je kunt gebruiken in dit soort gesprekken.  

De volgende keer dat je collega je dus vraagt waar de reis deze zomer naartoe gaat of vertelt over haar goedkope retourreisje naar Sofia, Bulgarije, kun jij zeggen dat je helemáál geen fan bent van die goedkopestoelenmaatschappijen. Of juist wel. Laat je vakantieadres binnen Europa er in ieder geval niet van afhangen, want er zijn genoeg opties!

Deel dit bericht. Kies je platform!

Recente berichten