Alles smaakt lekkerder in de zomer, in de zon, op een terras met een drankje erbij. En het smaakt waarschijnlijk nóg lekker in die zon op dat terras, op vakantie. Het feit dat de Georgiërs een woord hebben voor het volgende concept zegt misschien ook wel wat over de Georgische keuken: shemomechama (შემომეჭამა).
Het blijven eten, zelfs als je vol zit, omdat het zó lekker is. Of vrij vertaald: “ik heb het per ongeluk opgegeten”. En dan met de nadruk op per ongeluk: de toevoeging van het stukje shemome aan een Georgisch woord betekent namelijk dat je per ongeluk iets hebt gedaan wat je éigenlijk niet van plan was…
Schalen en flessen aan de lopende band
De eetliefhebbers onder ons zullen blij zijn met deze aanvulling van hun woordenschat en zullen dit ongetwijfeld herkennen. Je zit aan tafel en er is zo veel lekker eten dat je het allemaal wil proeven. En hoewel je na een tijdje toch echt vol zit is er nog zo veel dat je lekker lijkt, dat je jezelf stevig toespreekt en nog een bord opschept. En misschien nog wel eentje.
Of je ziet de menukaart van het restaurant waar je op je vakantiebestemming naar binnen bent gewandeld en je voelt je ogen spontaan groter dan je maag groeien. De hele kaart graag!
In Georgië gaat het verder dan alleen dat lekkere eten. Het concept van shemomechama is daar namelijk diepgeworteld in de cultuur. Het is een belangrijk onderdeel van de Georgische gastvrijheid: zorgen dat je gasten absoluut niks tekortkomen. Niet voor niets is de Georgische supra, een traditioneel Georgisch (feest)maal, dan ook een belangrijke traditie. De schalen vol met eten (kaasbrood, dumplings, vlees en heel veel walnoten) blijven maar komen en de Georgische wijn vloeit de hele avond onverminderd door. Je ontkomt namelijk ook niet aan de uitgebreide toosttraditie die bij een supra hoort. Een sterke lever is dan dus net zo belangrijk als ruimte in je maag. Voor dit feestmaal hebben de Georgiërs geen verjaardag, bruiloft of een andere bijzondere gelegenheid nodig: je kunt zomaar voor dit avondvullende programma worden uitgenodigd.
De Georgische taal is net zo bijzonder als de keuken
De Georgische keuken is een belangrijk en bijzonder onderdeel van de Georgische identiteit en dient als een vorm van onderscheiding en verzet tegen de bezettingen van het land tot de jaren ‘90. Het gaat dus niet alleen om samen lekker eten, vooral maar om een gevoel van verbondenheid te creëren.
De taal is misschien wel even bijzonder als de keuken en de cultuur. Het Georgisch lijkt op geen enkele andere Europese taal en wordt door ongeveer 4 miljoen mensen gesproken. De taal behoort tot de Kartveelse taalfamilie, kent geen lidwoorden of woordgeslachten en is zelfs opgenomen in de UNESCO-lijst van Meesterwerken van het Orale en Immateriële Erfgoed van de Mensheid.
Al met al dus een bijzonder land en een bijzondere ervaring. En ook daar smaakt alles vast nog veel lekkerder in de zon op een terras. Om het drankje hoef je je in ieder geval geen zorgen te maken!